Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Oddych a rekreácia

TURISTIKA

Pozoruhodnosť nášho kraja spočíva v tom, že sa tu i napriek tisícročnej činnosti človeka zachovala príroda takmer v pôvodnej kráse. Dobrý vzduch, krásne lesy, atraktívne, väčšinou menej náročné terény, dominanta hradu, bohatý výskyt liečivých rastlín - to všetko predurčuje Podbranč pre turistiku a rozvoj cestovného ruchu.

Obyvatelia blízkych i vzdialenejších priemyselných centier tu môžu nájsť oddych a vynikajúcu rekreáciu na načerpanie novej životnej sily.

img00005

Chodník Viktora Beniaka - tradíciu má od roku 1999. Koná sa v mesiaci novembri a vedie zo Senice cez Kunovskú priehradu až na Podbranč.
Viktor Beniak bol zakladajúci člen Okresnej turistickej organizácie (OOT) v Senici. Bol jej predsedom 26 rokov. Viktor Beniak, turista, učiteľ, lektor, funkcionár, pôsobil v organizovanej turistike až do svojej smrti. Na svojich turistických potulkách zamieril do rôznych kútov sveta. Avšak najradšej sa vracal sem, do rodného kraja, na vŕšky Malých a Bielych Karpát. Jeho obľúbená turistická vychádzka bola na hrad Branč - miesto s krásnym výhľadom do okolia.
Preto sa turisti okresu Senica rozhodli založiť tradíciu pochodu na hrad Branč. Turistický pochod Viktora Beniaka sa koná vždy na záver letnej sezóny v deň jeho narodenín.

oddych_foto

Zaujímavá turistika v okolí Podbranča - túru začíname na priestranstve pred Obecným úradom v Podbranči. Až sem sa možno dostať autobusom SAD, ktorého zastávka sa nachádza priamo oproti budove Obecného úradu. Neďaleko je aj malá zvonica.

Vykročíme východným smerom po asfaltovej ceste pomedzi domy obce Podbranč. Po prejdení 0,6 km vidíme vľavo malý kameňolom. Po ďalších 500 m sa nám opäť vľavo objaví lúčka s budovami, o ktorých nám miestni obyvatelia povedia, že to bola farma husí. Pomyslíme si, že keby sa v tomto kraji viac rozvinula turistika, možno by chovatelia husí našli aj dobrý odbyt.
Ešte asi 700 m kráčame medzi domami a záhradami. Najvýchodnejšia zastavaná časť obce sa nazýva osada Martišovci. Tu sa cesta mierne uhýba na juh a končí sa jej asfaltový povrch. Pokračujeme miestami kamenistou cestou, striedavo pomedzi listnatý les, kroviny a lesné čistinky.
Necelý 1 km od posledných domov osady Martišovci začne cesta v lese strmšie stúpať. Prichádzame k peknej poľovníckej chate. Ak je práve sobota, nedeľa či sviatok, môžeme sa tu stretnúť s miestnymi poľovníkmi a požiadať o malé občerstvenie. V pracovných dňoch však chata býva prázdna. Návštevník, ktorý by sa možno aj dal zlákať na nejakú poľovnícku špecialitu, sa tu musí občerstviť z vlastných zásob. Snáď by stálo za úvahu zriadiť tu aspoň bufet, o ktorý by sa staral poľovník - dôchodca.
Za chatkou sa cesta otáča doľava a spočiatku strmšie stúpa. Prichádzame na pekné lúky, na ktorých pokračujeme severným smerom. Napravo od nás sa dvíha zalesnená kóta - Starý hrad (454,6 m), naľavo sa nám onedlho ukáže zrúcanina hradu Branč.
Po lúkach pokračujeme necelý 1 km k hrebeňu, ktorý sa tiahne od hradu Branč východným smerom. Keď sa po miernom stúpaní dostaneme na tento hrebeň, prídeme na modrú turistickú značku. Po nej pokračujeme asi 500 m západným smerom ku hradu. Všímame si, kedy odbočí na sever poľná cesta ku zreteľne viditeľnému Chorvátskemu vrchu (461,6 m).
Modrú značku asi 300 - 400 m pred hradom opustíme a vydáme sa spomenutou poľnou cestou, ktorá sa dvakrát ostrejšie zatáča, na temeno Chorvátskeho vrchu. Za pekného počasia je z neho ďaleký výhľad na okolitý kopaničiarsky kraj. Výhľadu na sever dominuje Veľká Javorina 970 m n. m. s televíznym vysielačom na vrchole. Táto je najvyšším vrchom Bielych Karpát.
Z vrcholu sa spustíme SZ smerom po lúčnatom úbočí k domom osady Varsíkovci, kadiaľ preteká riečka Myjava. Zostup predstavuje výškový rozdiel 200 m.
Po zostupe nás čaká príjemný záver tejto túry. V osade Varsíkovci je domáca pálenica slivovice a milí, pohostinní obyvatelia. Po ochutnaní kalíška si možno zakúpiť fľašu tohoto nápoja i domov. Kto tak urobí, určite neoľutuje.
Neďaleko od pálenice prechádza štátna cesta Myjava - Senica. Na zastávke autobusu SAD možno putovanie ukončiť a domov si odniesť príjemné zážitky, okrem už spomínanej fľaštičky.
Popísaná trasa je dlhá cca 7 km a pokiaľ by ste kráčali bez prestávok, možno ju absolvovať asi za 2 - 2,5 hodiny. Navrhovanými zastávkami pri poľovníckej chate, na Chorvátskom vrchu a v pálenici u Varsíkovcov možno však trvanie pochodu príjemne predĺžiť.

 

CYKLOTURISTIKA

img00002(1)

Prostredie, podmienky sú v obci vhodné na rôzne druhy športu, zvlášť pre cykloturistiku. Prírodné danosti a návrh účastníkov stretnutia Branč s podporou fondu Phare Európskej únie nás podnietili k premiére cyklistických pretekov v horskej cyklistike v rámci športových aktivít stretnutia mládeže Branč.

Pretekov sa zúčastnila väčšina účastníkov aj účastníci z Rakúska z organizácie Regionalverband March-Thaya-Auen - partnerskej organizácie projektu.

Cyklistická trať bola účastníkmi stretnutia mládeže navrhnutá, očistená, označená a samotným pretekom overená ako vhodná pre tradičné podujatie.

Bol daný návrh na pokračovanie v budúcich rokoch na tradičnú akciu pod názvom "CROSS COUNTRY v horskej cyklistike o pohár hradu Branč" a to druhú júlovú sobotu. Cyklistická trať okolo hradu bude daná na realizáciu a zakreslenie do sietí cyklotrás.

img00009(2)

Dobré podmienky na cyklistiku a záujem cyklistov o tento šport podnietili založenie cyklistického klubu dňa 14.3.2006 pod názvom Merida Branč racing team, predsedom ktorého je Dušan Končitý. Každoročne organizuje preteky v horskej cyklistike s podporou Slovenského zväzu cyklistiky, nadácií a obce Podbranč. Hlavným sponzorom podujatia metodicky i materiálne je DEMA Senica.

V roku 2007 sa uskutočnil 1. regionálny zraz cykloturistov "Zelená stopa". Trasa je vedená prostredím lesov a lúk okolo hradu Branč, s ľahkou obtiažnosťou vhodnou pre horské bicykle. Dĺžka trate je odstupňovaná podľa kategórií. Súčasťou pretekov bol i doprovodný program - stretnutie s najlepšími športovcami okresu, predstavenie projektu cyklotrás "Magistrála", country hudba, súťaže pre deti, jazda na koňoch, opekanie.

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
mapa Podbranča Veľkosť: 209.9 kB Formát: jpg Dátum: 9.7.2020
turistické chodníky v okolí Podbranča Veľkosť: 179.7 kB Formát: jpg Dátum: 9.7.2020
okolie Podbranča Veľkosť: 376.3 kB Formát: jpg Dátum: 9.7.2020
mapa cyklotrás severného Záhoria Veľkosť: 320.9 kB Formát: jpg Dátum: 9.7.2020